Ayet ve dua yazılı takılarla tuvalete girilir mi?

Arapça yazan kolye ile tuvalete girilir mi

ÂYET VE DUÂ YAZILI TAKILARLA TUVALETE GİRİLİR Mİ?

Öncelikle erkek ve kadınların kullandıkları takıların altın olanları erkeklere haramdır: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İpek ve altın, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helal edilmiştir”[1] Erkekler gümüşü ve taş takıları kullanabilirler.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir gümüş yüzük yaptırmış ve üzerine de “Muhammedün Rasûlüllah”, “Muhammed Allah’ın Rasûlüdür” yazılı bir mühür yazdırmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) bu yüzüğü hem parmağına takmış hem de yazışmalarında mühür olarak kullanmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.), üzerinde “Muhammedün Rasûlullah” yazılı yüzüğünü tuvâlete girmeden önce çıkarırlardı.[2]

Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz’in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır. Ev dışında tuvalete girerken, takıların çıkarılıp çantaya veya cebe konulması ve bu şekilde tuvalete girilmesi de aynı şeydir.

Güvenli olmayan ve çıkarılması zor olan takıların üzerlerinin kapatılması (kolyenin ve bilekliğin elbise içine alınması gibi), sarılması (bez ve kağıt içine alınması), sağ elin parmaklarında bulunan ve çıkarılması zor olan yüzüğün yazılı kısmının avuç içine döndürülmesi yeterlidir.[3] Sol el tahâret için kullanıldığından bu elde bulunan yazılı yüzükler avuç içine döndürülse dahi yeterli olmaz, sağ ele alınmaları gerekir.   

Muhammed ismi dışında isimlerin veya mukaddesâta ait âyet, duâ gibi şeylerin olmadığı Arapça bir şeylerin yazılı olduğu takılarla tuvalete girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

.

 

[1]  Buhari, Libas, 45; Müslim, Libas, 51; Tirmizi, Libas, 1760; Abdullah Bin Mahmud El-Mavsili, el-İhtiyar fi Ta’lili’l-Muhtar, 4. cilt, s.224; Merginani, el-Hidaye, 4. cilt, s.82; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, 5. c, s.216.

[2] Ebû Dâvud, Tahâret, 10.

[3] İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, c.5, s. 317.

Etiketler: Arapça yazan kolye ile tuvalete girilir mi
Mayıs 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR